Hvad er historiefortÆlling
Hvad er historie fortÆlling?

Historiefortælling er en af de to ældste kunstformer. Mennesker har altid fortalt historier til hinanden, og de er overalt. Historier har gennem tiderne haft en opdragende funktion i samfundet, været med til at skabe vores måde at se verden og været ren fornøjelse for børn og voksne. Den moderne historiefortælling lever stadig og kan noget helt specielt.

For de fleste er historiefortælling nok også et af vores allerældste minder. Farfar dér fortalte røverhistorier fra havet, storesøster der fortalte uhyggelige historier ved sengetid og dansklærer Ulla som genfortalte eventyret om Den Grimme Ælling. Hvis du tænker dig om, kan du sikkert komme i tanke om en af de historier, du igen
og igen bad om at høre som barn.

Historiefortællingen gennem tiden

Gennem verdenshistorien er fortællingen blandt andet blevet brugt til overlevering af viden eller til at videregive normer og værdier. Det var blandt andet tilfældet med nogle eventyr, og det er derfor, at mange gamle eventyr har en mere grum slutning end den, vi kender fra Disney-udgaverne. De onde stedsøstre i eventyret om Askepot fik øjnene prikket ud af fugle i slutningen af historien. Den lille havfrue fik ikke sin prins, men døde og endte som havskum. Der var altså moraler, der fortalte om, hvad der var godt eller forkert, og historierne gik fra mund til mund.

Historiefortælling har selvfølgelig også “bare” være rigtig god underholdning. Og det er den stadig, selvom den ikke fylder så meget i vores kultur som tidligere og nogle fejlagtigt tror, at det kun er for børn.

Historiefortælling som kunstform er mundtlig, intim og autentisk. Den er et modspil til hverdagens skærme både for børn og voksne. Her samles man om at høre en historie. Fuldstændig som mennesker altid har gjort.

Det er samtidig en hyggelig måde at være sammen på og skabe nærvær mennesker i mellem. Historierne bringer os tilbage til fantasiens verden gennem ord, kropssprog og stemme. Vi skaber selv billeder i hovedet og bliver på den måde medskabere af historien.

Historier i massevis

Vi møder historier hele tiden i vores liv, for de er overalt, fra de helt små til de store og kendte. Det er alt fra når familien samles om aftensmaden og fortæller om dagens begivenheder til The American Dream med fortællingen om et menneske, der går fra at have intet til at opnå succes. Historier kan altså være del af almindelig dagligdagssnak eller betydningsfulde for et lands kultur. Biblioteker bugner med bøger med sande og fiktive fortællinger nedskrevet, og i taler i alle former bruges historier til at forklare komplicerede pointer, eksemplificere eller til at skabe identifikation.

Historier er fundamentale for os som mennesker. Vi forstår verden gennem historier, og historier bliver brugt til at fortolke vores samtid. Sådan har det altid været.

Det moderne historiefortælling lever i Danmark, og her er historier for alle. Der er dem for voksne og dem for børn. Historier der er forberedt, dem der findes på i øjeblikket, nogle med sang, nogle med hvisken, nogle helt korte og nogle ret lange. De alvorlige historier, de sjove, de uhyggelige og alle dem midt imellem. Som kunstform er historiefortælling lige så alsidig som en film eller en roman.

Det helt særlige ved historiefortælling

Mange mennesker har svært ved at være i nuet, og de finder telefonen frem og spiller spil og tjekker sociale medier, mens de samtidig ser film og fører en samtale. Historier er anderledes. Du er til stede i nuet, for du kan slet ikke lade være. Det er en unik situation, hvor fortæller og publikum er til stede i et fælles mundtligt rum, der ikke kan genskabes en anden gang. Historiefortælling er nuets kunst.

Vores hjerner aktiveres på en helt speciel måde, når vi hører historier, og det er blandt andet derfor, vi husker historier bedre end fakta. Vi identificerer os med personerne i de moderne fortællinger og lever os derfor let ind i historierne og føler med karakterernes udfordringer og op- og nedture.

Historiefortælling er noget helt særligt og skal opleves i virkeligheden.